Flat-lay med @thefictionfaery

HVORDAN TAGER MAN DET PERFEKTE FLAT-LAY BILLEDE?

Hvis du har scrollet gennem Instagram, er du garanteret stødt på det, der hedder et flat-lay billede; Et produktbillede taget direkte ovenfra på en flad baggrund. Har du nogensinde undret dig over, hvordan man skaber disse flotter billeder? Vi kontaktede dygtige Carina Hagen (@thefictionfaery) for at høre, om hun kunne dele en step-by-step guide til  inspirerende flat-lay billeder. Carina har over 44.000 følgere på Instagram og lægger dagligt fantastiske flay-lay billeder ud. Lad dig inspirere og lær processen bag billederne i følgende gæsteindlæg!

Flat-lay billeder er blevet et ekstremt populært fænomen og bruges ofte hyppigt at bloggere, instagrammere og i markedsføring.  Flat-lay giver dig mulighedern for at fremvise produkter på en god måde, uanset om det er sminke, tøj, accessories, eller som i mit tilfælde: bøger. Det gode ved et flat-lay billede er, at det ser så utrolig smagfuldt og enkelt ud, men de som har prøvet det ved, at det kan være ret vanskeligt at komponere og gennemføre et flat-lay billede. Der er meget, der skal stemme overens: lyssetting, baggrund samt brug og kombination af rekvisitter.

I denne step-by-step guide er målet at give en ukompliceret indsigt i, hvirdan man kan gennemføre et flat-lay. Flat-lays strækker sig på tværs af nicher, så uanset hvilken kategori din blog eller Instagram tilhører, burde disse tips hjælpe dig på vej til at fremvise de produkter, du ønsker, på en god måde.

STEP 1 – BAGGRUND

Det er ikke altid lige nemt at finde en flot baggrund til et flat-lay billede. Jeg gør det ofte enkelt og bruger simpelthen bare et hvidt lagen. Nogen synes, det er mere spændende med andre baggrunde, såsom marmor, hvilket er vældig populært lige nu. I så fald er det bare at investere i et lille mini backdrop. Der findes mange firmaer, som sælger backdrops til netop flat-lay formålet. De er ofte kvadratiske og akkurat store nok til at kunne gøre jobbet.

STEP 2 – LYSSETTING

Hvis der er noget, man gerne vil undgå på et flat-lay billede, er det skarpe skygger. Pointen er, at billedert skal være rent og selvfølgelig flat. Jeg forsøger derfor altid at undgå direkte dagslys – specielt sollys. Jeg bruger heller ikke noget kunstigt lys, såsom lamper, da dette fører til inkonsistente billeder, der ikke matcher hinanden – alle flat-lays skal være så ens som muligt i lyssettingen for at opnå en fin og jævn Instagram feed. Mit trick er at tage alle flat-lays på samme sted hver gang, nemlig soveværelset, og trække gardinerne for. Jeg har hvide gardiner, som ikke er lystætte, så de fungerer som en perfekt afledning af det stærke dagslys og bløder skyggerne op på mine billeder. Et tyndt lagen foran vinduet fungerer også.

STEP 3 – KOMPOSITION

Det første jeg gør er at placere den rekvisit, jeg ønsker skal være hovedfokusset i billedet. Selv om flat-lays ser enkelt ud, er tricket at gøre dem interessante. Det er ikke så spændende at placere rekvisitten midt i billedet, og jeg forsøger derfor at skabe lidt skævhed ved at give mere plads enkelte steder. Uanset hvad, skal vi udfylde disse steder senere. På billedet nedenunder har jeg placeret instax kameraet i nedre del af billedet.

Hele ideen bag min Instagram er hjemmehygge. Flat-lays kan ofte gå hen og blive ret kliniske, og jeg bruger ofte en af mine mange striktrøjer for at bløde udtrykket op, da jeg på den ene side ønsker at tilføje et hyggeelement, samtidig med at trøjen skaber en fin struktur på billedet. Hvis jeg ikke bruger trøjer, bruger jeg ofte tæpper istedet til at opnå nogenlunde samme effekt – ofte for at indramme det objekt jeg ønsker at fremhæve.

Og hvad skaber så mere hygge?

En god bog, et lys og en stor kop kaffe, selvfølgelig!

Her er det vigtigt, at man tager hensyn til sin niche i forhold til hvilke produkter, som passer ind. For mig som blogger, er disse elementer de bedste, jeg kan bruge i et billede for at skabe den rette stemning. Hvis du selv er i tvivl, kan du jo sætte dig ned og lave en lille brainstorming: hvad er min niche? Hvis svaret er mode, så tænk på hvad mode betyder for dig. Har du et par solbrille, du vil vise frem, så inddrag elementer, som passer til en solfyldt dag: en solcreme, en solhat, en smoothie, tilføj et par fede sommersko, et instax kamera for at dokumentere strandlivet – mulighederne er uendelige. Tænk i så rene linjer i kompositionen som muligt, det er fint at et par elementer ikke ligger på linje, men helhedsudtrykket skal være så stilrent som muligt.

Her har jeg tilføjet flere elementer, som jeg forbinder med min niche: læsebriller, bogmærke, mobil og endda et par accessories, som ikke nødvendigvis passer ind, men som alligevel tilføjer noget til billedet. I mit hoved ligner dette billede en slags bogorm starter-kit.

Et andet vigtigt element på billedet; en gammel flaske med en buket brudeslør. Pointen med disse er at skabe spil og dybde i billedet. Brug et lidt højere element for at tilføje flat-layet lidt ekstra dybde. Også her er lyssettingen særdeles vigtig, da du ikke vil have at objektet kaster skygger over de andre rekvisitter.

Når du har lagt alle elementerne på sin plads, er det på tide at tage et par testbilleder, før du roterer elementerne for at se, om du måske kan skabe en endnu bedre komposition end den første. Vær ikke bange for at prøve dig frem! Et trick er også at dreje kameraet og dermed prøve en anden vinkel.

Og så er det bare med at komme lidt op i højden, når flat-layet skal tages. Jeg står selv på en barstol, hver gang jeg tager flat-lays. Jo højere op du kommer, jo flere elementer kan du have i billedet, samtidig med at du opnår det rette flat-lay ovenfra-og-ned look.

STEP 4 – REDIGERING

Der findes utallige apps og værktøjer til at få dine billeder til at skille sig mere ud. Selv bruger jeg Lightroom og VSCO – sidstnævnte er vældig populær blandt samtlige instagrammere og åbner op for et hav a muligheder i form af filtre. Fotoredigering er jo et kapitel i sig selv, og det vil jeg ikke komme for meget ind på her. Men nedenunder ses mit endelige resultat, efter at billedet er blevet redigeret:

Og husk: øvelse gør mester!

DEL DINE FLAT-LAY BILLEDER MED OS VED AT TAGGE @INSTAXDANMARK OG @THEFICTIONFAERY

PRODUKT

KONFIRMATION MED INSTAX

KONFIRMATION MED INSTAX

For mange unge drenge og piger står konfirmationen for døren, og det betyder at der venter dem en hel del forberedelser og planlægning før den ultimative fejring. Læs her vores guide til at personliggøre og forevige den store dag med instax!

INVITATIONSKORT

Sæt et helt unikt præg på invitationskortet ved at designe det helt fra bunden af! Tag et billede af konfirmanden og lim det på forsiden af din invitation – så er gæsterne ikke i tvivl om, hvem de skal fejre! Dekorér herefter kortet med forskellig pynt, såsom klistermærker, for at give invitationen et helt personligt præg, som afspejler konfirmanden! Om det er fodbolde, blomster eller noget helt tredje er op til konfirmanden selv – Kun fantasien sætter grænser!

BORDKORT

Instax-bordkort er nemt og hurtigt at lave og sætter samtidig et personligt præg på bordopdækningen, som gæsterne med garanti vil sætte pris på! Alt du behøver er instax-billeder af gæsterne, og noget at sætte instax-billederne på. Vi har brugt et mini-staffeli, som det kan ses af billederne under. Alternativt kan man bruge korkpropper, som giver et fint og rustikt look. Du vælger selv, om du vil printe billederne ud på forhånd med en instax SP-3 printer, eller om du vil tage et billede af gæsterne ved deres ankomst. Hvis du vælger den sidste metode, kan det være en god idé at skrive gæsternes navn på staffeliet på forhånd, så du husker, hvor alle er placeret.

GÆSTEBOG

Læg en scrapbook frem, hvor gæsterne har mulighed for at lime billeder ind og skrive lykønskninger til konfirmanden. Det giver et mere personligt præg på gæstebogen, som gør det endnu sjovere at se tilbage på senere!

FANG DE STORE ØJEBLIKKE

Konfirmation sker kun én gang i livet. Derfor synes vi, det er vigtigt at forevige den store dag ved at fange de mange øjeblikke på instax-print, som du får ud i hånden med det samme. På denne måde kan du dele billederne med gæsterne umiddelbart efter, at de er blevet taget. Efter den store dag kan du sætte alle billederne i et fotoalbum, så du har alle minderne samlet på ét sted.

DEL DINE KONFIRMATIONSBILLEDER MED OS VED AT TAGGE @INSTAXDANMARK OG #MITINSTAX PÅ INSTAGRAM!

FOTOS MED INSTAX MINI 90

TAG PERFEKTE BILLEDER MED INSTAX MINI 90

INSTAX MINI 90 – forestil dig et stilet og klassisk kamera, der bare siger retro kombineret med nyeste features indenfor instantfotografi. MINI 90 kameraet er alt det. Det er INSTAX MINI format kombineret med mange lækre funktioner, der giver de flotteste billeder inden for instantfotografi. Med INSTAX MINI 90 får du alle de kreative muligheder, som en enhver instantfotograf kunne drømme om. Du har mere kontrol over motivet, og du kan få lige det billede du ønsker dig i kassen. Læs her hvordan 6 nyuddannede fotografer har leget og eksperimenteret med de mange funktioner som INSTAX MINI 90 tilbyder. Længere nede på siden kan du blive ekspert i INSTAX MINI 90.

FINE PORTRÆTTER

FOTOGRAF RASMUS KONGSGAARD​
FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

Det første billede er fotograferet med dagslys på portræt-mode uden flash. Det tillader at der kommer ekstra meget form (skyggeside i ansigt og på krop) på modellen (Skuespiller Alex Høeg Andersen, Vikings).

Det andet billede er taget med dobbelteksponering. Først er der taget et portræt med flash og dernæst er der taget et billede af et maleri for at få de vilde farver og mønsteret hen over portrættet.

FOTOGARF PETER R. RASMUSSEN​

Dette foto er et portræt af Raskepenge. Her er der anvendt auto-mode og tilsat flash for at få et mere afbalanceret billede.

MAKROMODE - KOM HELT TÆT PÅ

FOTOGRAF ANNE MARIE JO​
FOTOGRAF RASMUS KONGSGAARD​

Det første billede er taget med dobbelt makrofunktionen, flash og +D funktionen. Det er et mix af alle disse funktioner for at få mest muligt billede/motiv med, selvom billedet er taget meget tæt på (østers). Normalt ville flashen måske blive for kraftig når man går tæt på motivet, derfor er +D funktionen rigtig god da den laver lukkertiden lidt hurtigere og dermed tager mindre flash med ind på billedet og i sidste ende laver billedet en smule mørkere.

Det andet billede er fotograferet på makro funktionen. Det har tilladt mig at gå tættere på mit motiv og stadig beholde noget skarphed i billedet. Billedet er et klassisk mabillede fra restaurant “Aamands”. Billedet er taget med flash, eftersom der ikke var så meget dagslys.

BULBMODE - LEG MED LYSET

FOTOGRAF HELLE S. SØRENSEN​
FOTOGRAF HELLE S. SØRENSEN​

Instax MINI 90 har en bulbfunktion, der tillader én, at bestemme over lukkerhastigheden og dermed opfange mere lys – specielt ved fotos tage om natten. Max længde er på ca. 10 sekunder.

Det første billlede er fotograferet i et helt mørkt lokale, hvor der blev trukket en lyskæde bag modellen, og belyste selve modellen efterfølgende med lygten fra en mobiltelefon. Alt er foregået ret hurtigt og bulbmode  er holdt inde i alle 10 sekunder for at få så meget som muligt ind af lyset fra lyskæderne og fra telefonens lommelygte.

På det andet billede stod modellen i et helt mørkt lokale langt fra væggen. Bulbmode er holdt inde i 10 sekunder, mens modellens ansigt er “mallet” med en almindelig laser pointer. Dette giver et unikt og kreativt portræt – og der bliver aldrig to ens.

FOTOGRAF HELLE S. SØRENSEN​
FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

På det første billede stod modellen på punkt A med lyset tændt. Efter ca. 4 sekunder på bulbmode blev lyset slukket, og modellen skiftede til punkt B inden vi igen tændte for lyset. Dette giver en anden form for dobbelt eksponering, men uden den klassiske spøgelseseffekt hvor man kan se bevægelse fra A til B.

 Det andet billede er taget med bulbfunktionen på ca. 2 sekunder og med +L funktionen. +L funktionen er brugt for at få et lysere billede i et ellers ret mørkt rum – og i forsøget på at få det en smule mindre rystet pga. den lange lukkertid. Det har gjort at billedet kunne blive taget lidt hurtigere end hvis det ikke havde haft +L funktionen til.

 

FOTOGRAF DENNIS LARSEN
FOTOGRAF DENNIS LARSEN

På det første billede er der brugt bulbmode uden flash i seks sekunder. De seks sekunder var nok til at opfange lyset fra bilerne og med den forlængede lukkertid har det skabt en bevægelse i lyset, der giver billederne et unikt liv. Vigitgt at man holde sig helt i ro eller sætte INSTAX MINI 90 på et kamerastativ (med det derindbyggede stativskruehul i siden) for at få et klarer billede uden unødige rystelser. Bulbmode kan bruges til at se natten på en ny og kreativ måde og skabe spændende kunstneriske billeder.

Det andet billede er ligeledes taget med bulb mode og har på den måde fået et skarpere billede og indfanget endnu mere af det ellers afdæmpede lys fra lysinstallationen. Samtlige 10 sekunders lukketid på Bulb-funktionen er brugt.

FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

Dette billede er taget håndholdt på bulbfunktionen. Udløseren er holdt inde i ca. 4 sekunder for at få mere lys ind i kameraet og for at få bevægelse i lyset. Pga. den længere åbne lukkerfunktion i kameraet er der kommet mere farve og lys ind på et ellers helt mørkt billede.

LANDSKABMODE - FOTOGRAFER GENSTANDE PÅ AFSTAND

FOTOGRAF NINA LYKKE NIELSEN
FOTOGRAF NINA LYKKE NIELSEN

På begge disse billeder er landskabsfunktionen benyttet. På billede 1 er der også benyttet L, som er den indstilling, der gør billedet en blænde lysere, for at få skarpe og fine kanter på billedet. Landskabsfunktionen giver større skarphed i billedet på længere afstande end den normale eks. portræt funktion ville gøre. Derfor er den også helt optimal til at fotografere arkitektur og lignende.

På billede 2 er billedet denne gang eksponeret med blitz (men på afstand) og selvom man typisk ikke vil gøre dette, hjalp det til, at der kom lidt mere tegning og struktur i bygningen end hvad der måske ellers ville have været uden flash.

AUTOMODE - TIL ALT DET ANDET

FOTOGARF PETER R. RASMUSSEN​
FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

Billede 1 er taget med automode til at lave et lille stilleben/interior billede hos Kreativ konsulent Oliver Gustav – for at skabe større stemning på billedet  er slå flashen slået fra og dermed udnyttet det naturlige lys i rummet.

Billede 2 er et billede taget af resterne fra de riges bord – på restaurant aamands. Billedet er taget med autofunktionen og +D funktionen for at få lidt mere tegning i billedet selvom der blev brugt flash.

INSTAX MINI 90 - FUNKTIONER

 • Topmodellen inden for Instax MINI serien.Mange funktioner.
 • Retro look.
 • Genopladeligt batteri og oplader.
 • Forskel på de to forskellige knapper på bagsiden – filmdør vs. batteridør – du vil ikke åbne filmdør når film allerede er i..
 • Tri Pod Mount i bunden.
 • 2 shutter knapper – vertikal og horisontal
 • Flash
 • View-finder
 • 2 LCD screens – en der viser funktion og en der viser antal billeder tilbage.
 • Light meter på forsiden af linsen.
 • Shooting Modes – hjælper til at tage fine, flotte og bedre billeder

MAKRO

Makro (30-60 cm) – ideelt er 40-60 cm, som giver skarpe fotos
Viewfinder skifter af sig selv med MINI 90 modsat SQ6
TIP: Fyld skærmen med det du tager billede af.

LIGHTEN L & D

Mere kontrol af Exposure. Kameraet læser normalt selv lyset og indstiller selv exposure. Med denne funktion tager du selv mere kontrol over exposure – dvs. du kan være med til at bestemme hvor lyst eller hvor mørkt dit billede bliver. L og L+ og D. Du kan anvende disse indstillinger selvom du er i andre indstillinger på dit INSTAX MINI 90 kamera. Eks. kan du være i makro mode og gøre dit billede lysere ved at være i Lighten Mode samtidig. INSTAX MINI 90 giver dig mere kontrol over det endelige foto, end de mange andre INSTAX MINI kameraer.

Eks. på billeder med meget oplyst baggrund – normalt vil billeder af denne type blive meget mørke. Så vha. af Lighten + bliver billedet lysere. Så et lysere resultat end kameraet selv havde frembragt ved standardindstillinger. Så har du erfaring fra andre kameraer, så kan du måske bruge disse erfaringer til at gætte hvordan lyset bliver på billedet og altså hvordan kameraet reagere på lyset fra omgivelserne. Lighten and Darken hjælper dig virkelig til at overrule kameraets standardindstillinger og faktisk give dig endnu bedre resultater.

SELFTIMER

Selftimer indstillingen er sat til 10 sekunder. Når du trykker på din shutter knap, og med selftimer indstillingen indstillet, så vil der være en lille lampe som lyser rødt på forsiden af kameraet. Den begynder at blinke de sidste 3-4 sekunder inden billedet bliver taget. Trykke du flere gange på udløseren, så vil MINI 90 kameraet taget to billeder i træk, så du ikke behøver at gå frem og tilbage flere gange for at få taget flere billeder.
Selftimer mode kan også anvendes sammen med de andre indstillinger ligesom Lighten and Darken kunne.

FLASH

Første gang man trykker på denne indstilling, sikre det at blitzen altid udløses. Tryk på den igen, og så skyder kameraet med en blitz, som minimerer røde øjne på billederne. Trykker man på den en tredje gang, så slår man blitzen fra. INSTAX MINI 90 er det eneste INSTAX MINI kamera, hvor man kan slå denne funktion fra. Det er en handy funktion, som kan give mange flotte billeder uden de er overbelyst.

MODE

Denne funktion lader dig skifte imellem forskellige indstillinger, som passer til forskellige scenarier. Du kan også skifte mode ved at dreje på den store krans på kameraet. Det er den sølvfarvede krans. Den kan klikkes frem og tilbage alt afhængig hvilken vej man ønsker at indstillingen skal gå på dit INSTAX MINI 90 kamera for at vælge den indstilling du vil bruge. 

PARTY

Når du stiller MINI 90 på partymode, så dukker der to små figurer frem på displayet. Den indstilling er til når du befinder dig inden for; mørkere baggrund og eks. folk i forgrunden. MINI 90 vil prøve at tage højde for baggrunden, og få mere lys ud af baggrunden, og derfor affyre bllitzen for at oplyse dit motiv. Kameraet vil forsøge at lyse baggrunden op, så den ikke bare bliver mørk. Da partymode er lavet til at tage fotos i en situation hvor der er lidt mørkere end sædvanligvis, så vil det være en god idé at holde dit MINI 90 kamera så stille som muligt, så du ikke får slørede fotos.

KIDS

Kidsmode viser et ikon af et barn med hat på, der griner/taler. Her er der i virkeligheden tale om at tage fotos af noget som bevæger sig hurtigt og stadig få et skarpt fotos som slutresultat. Denne indstilling er til hvis du befinder dig indenfor eller at det er overskuet uden for, hvor der er lav belysning. Normalt, hvis der er lav belysning, så vil kameraet benytte sig af lav lukkehastighed, for at lukke mere lys ind. Men hvis det som du tager et billede af, bevæger sig, så vil billedet blive uskarpt og tåget. Anvender du kidsmode indstillingen, vil det bevægende motiv blive skarpt/skarpere til trods for den lille mængde af lys tilstede.

MOUNTAIN

Denne indstilling, har fokus på afstanden til dit motiv. Normalt er kameraet indstillet til en afstand på imellem 60 cm – 3 meter. Ved denne indstilling, så har det fokus på motiver, som er længere væk. Mountain Mode, eller landskabsindstilling har et fokus fra 3 meter til uendelig. Det betyder at du vil have et skarpere fokus, der ligger længere ude.

DOUBLE EXPOSURE

Her er der tale om en indstilling, som virkelig lader dig være kreativ. Det er det eneste INSTAX MINI som har denne indstilling. Basalt er der tale om en indstilling som lader dig tage to billeder i et foto. De kreative muligheder er virkelig uendelige her.

Første billede er taget hvor baggrunden virkelig er oplyst – det kan være et motiv hvor der virkelig kommer meget lys bagfra. Det næste foto, det som bliver lagt oveni, er et foto af nogle blomster – det giver virkelig en fin effekt. Alt hvad der vil se ud som en skygge i dit første motiv, vil være det område, som viser billede nummer to. Eksemplet her er en meget klassisk mode at tage double exposure fotos på: en silhuet, der bliver udfyldt af det næste motiv.

BULB

Bulb mode lader dig selv bestemme lukketiden -dvs. at du holder udløserknappen inde, så længe som du selv synes, dog max 10 sek. Blitzen vil ikke gå af. Den lange lukketid, gør at der bliver lukket mere lys ind i kameraet. Det klassiske eksempel på hvordan man bruger Bulb Mode, er når man tager by-billeder om aften/natten. Om aften/natten er der af naturlige årsager ikke meget lys tilstede. Ved holde knappen inde længe, vil der blive lukket mere lys ind i kameraet. Et godt TIP er, at have dit MINI 90 kamera siddende på em tripod eller lade det stå på en fast overflade – det vil give det bedste resultat, i det kameraet holdes mere stille. En anden sjov ting man kan lave med MINI 90 kameraet på Bulb Mode, er lystegning. Her kan man enten tage en stjernekaster eller en lille led-light lygte i helt mørkt rum, og så tegne motiver i luften ud for kameraet, mens man holder udløserknappen ned så lange som man ønsker – et godt tip er, at man ikke skal være bange for at bruge samtlige 10 sek. Der skal ofte mere til end man tror – prøv dig frem. Resultaterne bliver ofte sjove og spændende på instantfilm. Der virkelig mange muligheder for at eksperimentere her.

SÅ ER DET BARE MED AT KOMME IGANG!

Så er det bare med at komme ud og skyde med INSTAX MINI 90 kameraet. Husk, at som med alle INSTAX MINI-kameraer, så skal du også bruge MINI-FILM til INSTAX MINI 90 kameraerne. Film sættes ind bag på kameraet, hvor der sidder en lille knap som skal skubbes til side. Åben din pakke med INSTAX MINI film og sæt den ind – TIP, se efter det lille gule mærke på filmen – der sidder et tilsvarende gult mærke inde i kameraet, som angiver hvor filmen skal sidde. Lige så snart lugen lukkes i, så vil dit INSTAX MINI 90 selv skyde beskyttelseslaget ud. Det sorte beskyttelsespap, smider du bare ud. Så er du klar til at skyde og displayet bagpå viser 10. Husk, at når du tager et billede med instantfilm, så behøver man ikke ryste det som i gamle dage med polaroidfilm. Et INSTAX foto tager ikke mere end 90 sek. at fremkalde. TIP: Det er altid super sjovt at dele dine INSTAX-foto med sine venner.

Du kan anvende alle typer af MINI-film til INSTAX MINI 90 – der findes mange typer af sjove rammer med diverse mønstre på, samt de MONOCHROME film, eller som de fleste ville sige; sort/hvid film. Der findes mange typer af tilbehør til MINI film – du kan bl.a. købe diverse album, hvor du kan opbevare dine billeder. INSTAX MINI 90 er et kamera, hvor du virkelig kan anvende de mange funktioner til at tage rigtig gode instant-fotos.

Instax MINI 90 fås i to forskellige farver. Køb dem her!

Historien om instant-fotografiet

INSTANT FOTOGRAFIETS HISTORIE

Instant-kameraet er den type af kameraer, som fremkalder film kort efter, at billedet er taget. FUJIFILMs instax-kameraer er således det seneste skridt i en historie, der rækker helt tilbage til 1923. Instant-fotografiet anno 2019 rummer et sjovt paradox i en ellers digital tidsalder og har disruptet den ellers så fremherskende digitale verden, som ellers har disruptet de fleste andre brancher. Her får du historien om instant-fotografiet og instax. 

Det første opfundne instant-kamera kan dateres tilbage til 1923, hvor Samuel Shlafrock udviklede et kamera med et bærbart, vådt mørkekammer (a wet darkroom) i ét og samme rum.

I dag vil de fleste unge mennesker nok sætte lighedstegn mellem instant-fotografi og FUJIFILMs instax-kameraer, men spørger man den ældre generation, vil mange sikkert genkende termerne polaroid-kamera eller polaroid-fotos. Og dette er ikke helt uden grundt! Opfindelsen af det der må betegnes som det kommercielle instant-fotografi, bliver nemlig sædvanligvis tilskrevet den amerikanske forsker og opfinder Dr. Edwin Land, som kom på ideén da han på en ferie tog et billede af sin 3-årige datter, som satte spørgsmålstegn ved at hun ikke kunne se billedet.

Dette førte til at Edwin Land lancerede det første kommercielle instant-kamera i 1948 under navnet Polaroid Land Model 95. Dette kamera brugte to separate positive og negative ruller, hvilket gjorde det muligt for billedet at blive udviklet indeni kameraet. Polaroid producerede 60 eksemplarer af Land Model 95, men de tog helt fejl af efterspørgslen, og kameraet blev udsolgt på bare én dag. Polaroid Corporation var således dem, der for mange år tilbage fik gjort instant-fotografiet udbredt blandt almindelige mennesker.

Polaroid 340 Land Camera

INSTANT MAGI

I 1963 så man de første farvefilm med Polacolor.  Integreret instant-farvefilm består af flere farvelag: toppen er følsomt over for blåt lys, midten er følsom overfor grønt lys og bunden er lysfølsomt over for rødt lys. Når filmen udsættes for lys, reagerer fotoner (lyskvanter) med hvert lag for at skabe en kemisk baseret optegnelse. Hvert farvelag sidder også ovenpå et udviklingslag, som indeholder farve kobling der tilknytter ikke-eksponeret områder af billedet.

Lagene, som beskrives som lyssensitive, er presset sammen mellem et sort base lag i bunden og fire yderligere lag i toppen: syre, timin, billede og reagens lag. Den rene instant magi sker indenfor reagens niveauet, som besidder manee forskellige kemikalier, her i blandt blokkere og udlignere.

FUJIFILMS FØRSTE INSTANT-SERIE

I 1976 lancerede Kodak et konkurrerende produkt til Polaroids populære SX-70 og i 1977 oplevede instant-fotografiet sit første kommercielle højdepunkt. Samtidig begyndte FUJIFILM at undersøge mulighederne indenfor instant-fotografi, og her fandt man frem til, at de japanske forbrugere ikke var tilfredse med resultatet af Polaroid og Kodaks instant-prints. Kvaliteten var ikke god nok, og farverne var for røde og orange til at give et realistisk look. De japanske forbrugere foretrak det rektangulære format hos Kodak, men kvaliteten på disse print var stadig en udfordring. Ud over dette blev prisen på instant-prints også opfattet som særdeles høj, især når de blev importeret ind i Japan. FUJIFILM besluttede sig for at ændre dette, og i 1981 introducerede FUJIFILM deres egen instant-fotografi produktlinje, Fotorama. Et navn som blev dannet ud fra ordene ”photography” og ”panorama”. En anden stor begivenhed i 1981, som havde betydning for instant kameraets historie, var at Dr. Land besluttede at forlade Polaroid Company.

DIGITAL DISRUPTION I DET NYE ÅRTUSINDE

I 1998 introducerede FUJIFILM ”instax”, og denne instant-serie blev i starten af årtusindskiftet, ligesom Polaroid Corporation og Kodak, udfordret af den digitale æra med det digitale kamera og smartphone. Nye, mindre og billigere kameraer dukkede pludseligt op med en meget mere avanceret teknologi som muliggjorde optagelse. Herfra gik udviklingen af kameraer stærkt, og de blev hurtigt blev alle-mands-eje. Pludselig så man også kameraet i mobiltelefonen og udbredelsen af disse betød en faldende interesse for det fysiske foto.

Den digitale tidsalder og disruption af alle analoge platforme, gjorde at markedet for analoge film faldt med minimum 25 % pr. år i løbet af de første 10 år i det nye årtusinde. Det nye årtusinde begyndte således med at Kodak gik konkurs. Samme år som Kodaks går konkurs blev Polaroid for første gang begæret konkurs, og i februar 2008 var det så helt slut, og Polaroid annoncerede via Petters Group Worldwide, at de ville stoppe produktionen af instant-film og instant-kameraer.

 I 2009-2010 opstod der pludselig en ny trend.  De unge begynder at få et behov for selv-realisering og leder efter nye metoder til at skabe unikke og personlige billeder til at udtrykke dem selv. På denne måde genopstår instant-fotografering paradoksalt nok som noget anderledes og nyt, på trods af dets lange historie.

Teamet bag instax blev hurtigt opmærksomme på denne trend og så den som en mulighed til at revitalisere brandet og skabe en instax-revolution. Den ledende målgruppe indenfor instant-fotografering var unge piger og kvinder med interesse for kunst og mode. Grundet dette blev det første step i revitaliseringen af instax derfor at lancere instax mini 8 som ”the cutest camera in the world” i 2012, og det ramte plet hos målgruppen!

Instax MINI 8 blev produceret mellem 2012-2017

Salget eksploderede, men marketingteamet var stadig ikke tilfreds. De så muligheder i at udvide målgruppen og skabe endnu højere vækst, hvorfor de i 2013 lancerede instax MINI 90 NEO CLASSIC til den voksne mand og kvinde. Også dette blev en succes! Målgruppen voksede og instax erhvervede sig et positivt omdømme som livstilsændrende.

INSTAX I DAG

Siden da har FUJIFILM fortsat haft fokus på at udvide linjen af instax-produkter og tilføjet flere spændende features til kameraerne. Hertil var FUJIFILM også en af de første producenter til at tilføje funktioner såsom kid mode, som gør det muligt at fange bevægende objekter eller personer ved at bruge en hurtigere lukkehastighed.

I dag er instax MINI 9 verdens mest solgte kamera og de efterhånden mange instax produkter kan inddeles i tre hovedkategorier efter format; MINI, SQUARE og WIDE. Derudover producerer INSTAX foruden de traditionelle analog-kameraer i dag også hybrid-kameraer, som kombinerer instant-fotografering med digitale funktioner samt printere, som gør det muligt at printe billeder direkte fra smartphone, Facebook eller Instagram i SQUARE eller MINI format.

Der er ingen, der ved, hvordan fremtiden for instant-fotografering ser ud, men én ting er sikkert; FUJIFILM instax vil fortsat gøre sit for at forblive de bedste inden for innovation og tilbyde forbrugerne løsninger, der giver tilværelsen mere værdi.

Instax Hybrid Kamera, SQ20
Instax Printer, SP-3

#NELLYNEWFACES MODEL CASTING TOUR

instax billeder til #nellynewfaces

#NELLYNEWFACES X INSTAX

Selvudtrykkelse, mangfoldighed og positivitet – vi har de sidste par dage mødt nogle af de mest inspirerende og enestående personligheder nogensinde – nemlig #NELLYNEWFACES-pigerne.

Team instax var så heldig at være en del af #NELLYNEWFACES for andet år i træk – og WOW , hvor mødte vi mange enestående piger fra hele Norden!

DAG 1 - OSLO

Den første dag af #NELLYNEWFACES Model Casting Tour blev afholdt i Oslo i Norge. Her blev vi allerede helt fra morgenstunden af mødt af 100 norske piger, som bare var klar! – musik, dans og mode helt fra starten af! Det var næsten umuligt at stoppe de norske #NELLYNEWFACES-piger! Sikke en energi. Og sikke mange fantastiske billeder, vi fik taget. 

I showroomet var der masser af tøj, sko og accesories fra flere af Nelly kollektionerne, som pigerne havde lov til at prøve at style sig selv med. Instax kameraerne gjorde det desuden muligt for pigerne at tage billeder af deres forskellige outfits og udvælge dem, de bedst kunne lide.

Alexandra Hoang var host for dagen i Oslo og gik rundt for at hjælpe og svare på spørgsmål fra pigerne. Vinderne af #NELLYNEWFACES får blandt andet lov at være på photoshoot med Alexandra og de andre værter fra Danmark, Sverige og Finland.

Felicia Noelle var også tilstede og havde blandt andet takeover på Nelly.coms instagramprofil. Lokationen var mildest talt ret insta-venlig og pyntet med masse fine detaljer, så der blev taget masser af billeder!

DAG 2 - HELSINKI

#NELLYNEWFACES i Finland startede ud med en rigtig frisk morgen – Foråret har endnu ikke ramt Finland, så det var koldt! Men det stoppede ikke de finske piger i at være der til tiden. Da vi ankom til lokationen og åbnede døren, blev vi mødt af et virvar af forskellige følelser; energi, nervøsitet og spænding – en meget tæt atmosfære. DJ’en spillede god musik, hvilket fik alle pigerne til at løsne op, og det blev en rigtig dejlig dag.

Alle pigerne blev interviewet af Nelly.com, og efter dette blev de stylet af en af Nelly stylisterne. Instax var hele tiden i nærheden for at fange alle de spændende øjeblikke.

DAG 3 - KØBENHAVN

På tredjedagen ramte #NELLYNEWFACES Danmarks hovedstad, København. Lokationen var helt perfekt på langelinie allé, hvor man blev mødt af en helt fantastisk udsigt til kysten og havnen. Virkelig ekstraordinære omgivelser, hvilket passede perfekt til alle de ekstraordinære piger. Lokationen var simpelthen intet mindre end perfekt til at tage fantastiske instax billeder!  Vi mødte også den danske influencer Emilie Malou, som gav sig god tid til at snakke med pigerne og gav os en masse gode fif til at tage det perfekte flat lay billede. Det var en helt uforglemmelig dag, og der blev taget et hav af instax billeder, som pigerne fik lov at tage med sig hjem som et godt minde!

DAG 4 - STOCKHOLM

#NELLYNEWFACES Model Casting Tour sluttede af i Sveriges hovedstad, Stockholm. Castingen fandt sted i et hyggeligt rum med en fantastisk udsigt til det kongelige slot.

Værterne i Stockholm var fire vidunderlige piger (og vindere) fra sidste års #NELLYNEWFACES. Deres energi var helt i top fra start til slut. De hjalp deltagerne med deres størrelser og styling og fik alle til at føle sig velkomne og afslappet.

I løbet af dagen fik vi besøg af den store svenske influencer Alice Stenlöf. Hun hjalp pigerne med deres styling før fotoshoot og brugte instax SQUARE SQ6 til at tage billeder i løbet af dagen.

TID TIL STYLING

To af Nellys stylister var tilstede for at hjælpe med styling og observere pigerne igennem alle fire dage.

Der var desuden masser af mulighed for at tage flotte instaxbilleder og fange de helt rigtige øjeblikke.

INTERVIEWS MED PIGERNE

I Olso tog vi en lille snak med nogle af pigerne for at høre, hvorfor de havde meldt sig til #NELLYNEWFACES, og hvordan de mener, at #NELLYNEWFACES bidrager til at ændre den nuværende modeindustri. 

Hvorfor meldte i jer til #NELLYNEWFACES?

Sofia Trolle Andersen
“Indtil nu har modebranchen været præget af åleslanke modeller, men jeg synes, det er vigtigt at inkludere og hylde former og personlighed. Derfor synes jeg, #NELLYNEWFACES var et utroligt fedt koncept, som jeg havde lyst til at være en del af.”

Katarina Stone
“Det var egentlig lidt for sjov. Jeg synes, Nelly.com er et rigtig fedt mærke, og jeg synes, det er fedt, at de giver piger denne mulighed.”

Lena Mathisen
“Jeg meldte mig, fordi det er noget nyt og noget, som man ikke får lov at opleve hver dag.”

Kristina Bergmo
“Jeg synes, det var en rigtig god mulighed. Jeg så at Bianca Ingrosso lagde det ud på Instagram og tænkte, at det var noget, jeg ikke ville gå glip af.”

Hvordan mener i, at #NELLYNEWFACES bidrager til at ændre den nuværende modeindustri?

Sofia Trolle Andersen og Katarina Stone
“Vi tror, #NELLYNEWFACES er et vigtigt bidrag til den nuværende modeindustri, som præges meget af nogle bestemte standarder.”

Lena Mathisen og Kristina Bergmo
“Vi tror, det er rigtig vigtigt for at ændre fokus. Det er vigtigt at ændre dette fokus, fordi der er utroligt mange unge, som føler et usundt pres. #NELLYNEWFACES bidrager til at ændre det urealistiske kropsbillede, som mange piger har, og som de føler, de skal leve op til. Det er vigtigt at vise personligeder og forskelligheder. Der er ikke én rigtig måde at se ud på.”

#NELLYNEWFACES

Nellys store kampagne og oprør mod branchen, #NELLYNEWFACES, hvor de vil ændre billedet af, hvad en model er, og hvordan en model ser ud – og dermed sprede repræsentationen på deres site – er i fuld gang. Mere end 30.000 ansøgninger (!!!) kom ind fra massere af fede personligheder rundt omkring i Norden, og nu er det tid til den store casting-turné. INSTAX var med!

Påskejagt med instax

Påskejagt med instax. Brug din instax printer eller kamera og gem påskeæg

PÅSKEJAGT MED INSTAX

Har du eller en i din familie et instax kamera eller printer, så læs her hvordan du kan give den traditionelle påskejagt et lille twist! 

Det har du brug for

– Instax kamera eller printer

– Instax film

– Chokoladepåskeæg og andre godter til at gemme

– Påskekurv eller taske

– Papir og blyant til at lave dine ledetråde

Sådan gør du

Det første, du skal bruge, er nogle lækre godter samt et godt sted at gemme dem – enten i huset eller i haven. Dine godter kan eksempelvis bestå af lækre chokoladeæg, eller du kan være ekstra kreativ ved at lave dine egne påskeæg!

Når du har valgt et godt sted at gemme godterne, er det tid til at lave og gemme nogle ledetråde – Det er her instax kommer ind i billedet!

Brug dit instax kamera eller printer til at lave fine og sjove ledetråde. Du kan forklare gemmestedet ved hjælp af ord, tage close-up billeder af gemmestedet eller en kombination af begge.

Hvis du løber tør for gode gemmesteder til dine ledetråde, kan du overveje at bringe ting såsom krukker og planter i spil som vist på billederne herunder.

Når din påskejagt er sat op, mangler du bare at give de deltagende en kurv, som de kan bruge til at samle deres påskeæg og godter i. Giv dem første ledetråd, og så er i igang!

Lad påskejagten begynde!!

Følg @instaxdanmark på Instagram og del dine instax-påskebilleder med os ved at bruge #MITINSTAX

THE KIT

THE RIGHT FILM FOR THE RIGHT MOMENT

THE RIGHT FILM FOR THE RIGHT MOMENT

Vi elsker at personliggøre vores rum med instax prints. De mange forskellige variationer af film åbner op for et helt nyt univers, som giver mulighed for at være ekstra kreativ! Det giver os lysten til at tage endnu flere billeder og printe dem!

Vi giver dig her et overblik over de tilgængelige film!

AIRMAIL INSTANT FILM

Er du i gang med at planlægge en tur til udlandet, eller har du nogle feriebilleder liggende, som du gerne vil printe? Airmail Instant Film er perfekt til at printe alle de herlige ferie minder, eller tage med på ferie. De er desuden fantastiske til at sætte fast på kort eller sende hjem til din familie for at holde dem opdateret på alle dine sjove oplevelser. Så husk Airmail Instant Film” næste gang du skal ud at rejse!

MULTIFARVET MAGI

Kan du ikke beslutte dig for kun én farve? Så er Rainbow mini Instant Film måske lige dig. Rainbow har en tofarvet ramme, og hvert eneste print er en forskellig kombination af farver.

SKIL DIG UD FRA MÆNGDEN MED SHINY STAR OG STAINED GLASS

Få dine billeder til virkelig at skille sig ud med klare dekorative rammer såsom Shiny Star og Stained Glass Instant film. Dette er vores favorit film for party billeder og begivenheder med venner. Hvert print er ligesom med Rainbow i forskellige farver.

A POP OF CANDY

Polkaprikker er super cute, og med denne farverige Candy Pop Instant Film har du mulighed for at tilføje en lille farveeksplosion til dine billeder.

COOL COMIC

Til de mere sjove og cheeky billeder kan du prøve Comic Strip Instant Film, som har tegneserie-agtige talebobler på rammen!

MONOCHROME

Monochrome mini er det perfekte valgt for et stilfuldt og kunstnerisk look, da denne film gør dit billede sort & hvid. Monochrome findes også i ”WIDE” format.