HVORDAN TAGER MAN DET PERFEKTE FLAT-LAY BILLEDE?

Hvis du har scrollet gennem Instagram, er du garanteret stødt på det, der hedder et flat-lay billede; Et produktbillede taget direkte ovenfra på en flad baggrund. Har du nogensinde undret dig over, hvordan man skaber disse flotter billeder? Vi kontaktede dygtige Carina Hagen (@thefictionfaery) for at høre, om hun kunne dele en step-by-step guide til  inspirerende flat-lay billeder. Carina har over 44.000 følgere på Instagram og lægger dagligt fantastiske flay-lay billeder ud. Lad dig inspirere og lær processen bag billederne i følgende gæsteindlæg!

Flat-lay billeder er blevet et ekstremt populært fænomen og bruges ofte hyppigt at bloggere, instagrammere og i markedsføring.  Flat-lay giver dig mulighedern for at fremvise produkter på en god måde, uanset om det er sminke, tøj, accessories, eller som i mit tilfælde: bøger. Det gode ved et flat-lay billede er, at det ser så utrolig smagfuldt og enkelt ud, men de som har prøvet det ved, at det kan være ret vanskeligt at komponere og gennemføre et flat-lay billede. Der er meget, der skal stemme overens: lyssetting, baggrund samt brug og kombination af rekvisitter.

I denne step-by-step guide er målet at give en ukompliceret indsigt i, hvirdan man kan gennemføre et flat-lay. Flat-lays strækker sig på tværs af nicher, så uanset hvilken kategori din blog eller Instagram tilhører, burde disse tips hjælpe dig på vej til at fremvise de produkter, du ønsker, på en god måde.

STEP 1 – BAGGRUND

Det er ikke altid lige nemt at finde en flot baggrund til et flat-lay billede. Jeg gør det ofte enkelt og bruger simpelthen bare et hvidt lagen. Nogen synes, det er mere spændende med andre baggrunde, såsom marmor, hvilket er vældig populært lige nu. I så fald er det bare at investere i et lille mini backdrop. Der findes mange firmaer, som sælger backdrops til netop flat-lay formålet. De er ofte kvadratiske og akkurat store nok til at kunne gøre jobbet.

STEP 2 – LYSSETTING

Hvis der er noget, man gerne vil undgå på et flat-lay billede, er det skarpe skygger. Pointen er, at billedert skal være rent og selvfølgelig flat. Jeg forsøger derfor altid at undgå direkte dagslys – specielt sollys. Jeg bruger heller ikke noget kunstigt lys, såsom lamper, da dette fører til inkonsistente billeder, der ikke matcher hinanden – alle flat-lays skal være så ens som muligt i lyssettingen for at opnå en fin og jævn Instagram feed. Mit trick er at tage alle flat-lays på samme sted hver gang, nemlig soveværelset, og trække gardinerne for. Jeg har hvide gardiner, som ikke er lystætte, så de fungerer som en perfekt afledning af det stærke dagslys og bløder skyggerne op på mine billeder. Et tyndt lagen foran vinduet fungerer også.

STEP 3 – KOMPOSITION

Det første jeg gør er at placere den rekvisit, jeg ønsker skal være hovedfokusset i billedet. Selv om flat-lays ser enkelt ud, er tricket at gøre dem interessante. Det er ikke så spændende at placere rekvisitten midt i billedet, og jeg forsøger derfor at skabe lidt skævhed ved at give mere plads enkelte steder. Uanset hvad, skal vi udfylde disse steder senere. På billedet nedenunder har jeg placeret instax kameraet i nedre del af billedet.

Hele ideen bag min Instagram er hjemmehygge. Flat-lays kan ofte gå hen og blive ret kliniske, og jeg bruger ofte en af mine mange striktrøjer for at bløde udtrykket op, da jeg på den ene side ønsker at tilføje et hyggeelement, samtidig med at trøjen skaber en fin struktur på billedet. Hvis jeg ikke bruger trøjer, bruger jeg ofte tæpper istedet til at opnå nogenlunde samme effekt – ofte for at indramme det objekt jeg ønsker at fremhæve.

Og hvad skaber så mere hygge?

En god bog, et lys og en stor kop kaffe, selvfølgelig!

Her er det vigtigt, at man tager hensyn til sin niche i forhold til hvilke produkter, som passer ind. For mig som blogger, er disse elementer de bedste, jeg kan bruge i et billede for at skabe den rette stemning. Hvis du selv er i tvivl, kan du jo sætte dig ned og lave en lille brainstorming: hvad er min niche? Hvis svaret er mode, så tænk på hvad mode betyder for dig. Har du et par solbrille, du vil vise frem, så inddrag elementer, som passer til en solfyldt dag: en solcreme, en solhat, en smoothie, tilføj et par fede sommersko, et instax kamera for at dokumentere strandlivet – mulighederne er uendelige. Tænk i så rene linjer i kompositionen som muligt, det er fint at et par elementer ikke ligger på linje, men helhedsudtrykket skal være så stilrent som muligt.

Her har jeg tilføjet flere elementer, som jeg forbinder med min niche: læsebriller, bogmærke, mobil og endda et par accessories, som ikke nødvendigvis passer ind, men som alligevel tilføjer noget til billedet. I mit hoved ligner dette billede en slags bogorm starter-kit.

Et andet vigtigt element på billedet; en gammel flaske med en buket brudeslør. Pointen med disse er at skabe spil og dybde i billedet. Brug et lidt højere element for at tilføje flat-layet lidt ekstra dybde. Også her er lyssettingen særdeles vigtig, da du ikke vil have at objektet kaster skygger over de andre rekvisitter.

Når du har lagt alle elementerne på sin plads, er det på tide at tage et par testbilleder, før du roterer elementerne for at se, om du måske kan skabe en endnu bedre komposition end den første. Vær ikke bange for at prøve dig frem! Et trick er også at dreje kameraet og dermed prøve en anden vinkel.

Og så er det bare med at komme lidt op i højden, når flat-layet skal tages. Jeg står selv på en barstol, hver gang jeg tager flat-lays. Jo højere op du kommer, jo flere elementer kan du have i billedet, samtidig med at du opnår det rette flat-lay ovenfra-og-ned look.

STEP 4 – REDIGERING

Der findes utallige apps og værktøjer til at få dine billeder til at skille sig mere ud. Selv bruger jeg Lightroom og VSCO – sidstnævnte er vældig populær blandt samtlige instagrammere og åbner op for et hav a muligheder i form af filtre. Fotoredigering er jo et kapitel i sig selv, og det vil jeg ikke komme for meget ind på her. Men nedenunder ses mit endelige resultat, efter at billedet er blevet redigeret:

Og husk: øvelse gør mester!

DEL DINE FLAT-LAY BILLEDER MED OS VED AT TAGGE @INSTAXDANMARK OG @THEFICTIONFAERY

PRODUKT


Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Pris
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Attributes
 • Custom fields
Sammenlign