TAG PERFEKTE BILLEDER MED INSTAX MINI 90

INSTAX MINI 90 – forestil dig et stilet og klassisk kamera, der bare siger retro kombineret med nyeste features indenfor instantfotografi. MINI 90 kameraet er alt det. Det er INSTAX MINI format kombineret med mange lækre funktioner, der giver de flotteste billeder inden for instantfotografi. Med INSTAX MINI 90 får du alle de kreative muligheder, som en enhver instantfotograf kunne drømme om. Du har mere kontrol over motivet, og du kan få lige det billede du ønsker dig i kassen. Læs her hvordan 6 nyuddannede fotografer har leget og eksperimenteret med de mange funktioner som INSTAX MINI 90 tilbyder. Længere nede på siden kan du blive ekspert i INSTAX MINI 90.

FINE PORTRÆTTER

INSTAXFOTO af Alex Høeg Andersen.
FOTOGRAF RASMUS KONGSGAARD​
Instax-billede taget ,ed dobbelteksponeringsfunktionen på instax MINI 90.
FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

Det første billede er fotograferet med dagslys på portræt-mode uden flash. Det tillader at der kommer ekstra meget form (skyggeside i ansigt og på krop) på modellen (Skuespiller Alex Høeg Andersen, Vikings).

Det andet billede er taget med dobbelteksponering. Først er der taget et portræt med flash og dernæst er der taget et billede af et maleri for at få de vilde farver og mønsteret hen over portrættet.

Billede taget med portræt fuktionen på MINI 90 kameraet af Raskepenge.
FOTOGARF PETER R. RASMUSSEN​

Dette foto er et portræt af Raskepenge. Her er der anvendt auto-mode og tilsat flash for at få et mere afbalanceret billede.

MAKROMODE - KOM HELT TÆT PÅ

FOTOGRAF ANNE MARIE JO​
Klassisk madbillede taget med Instax mini 90
FOTOGRAF RASMUS KONGSGAARD​

Det første billede er taget med dobbelt makrofunktionen, flash og +D funktionen. Det er et mix af alle disse funktioner for at få mest muligt billede/motiv med, selvom billedet er taget meget tæt på (østers). Normalt ville flashen måske blive for kraftig når man går tæt på motivet, derfor er +D funktionen rigtig god da den laver lukkertiden lidt hurtigere og dermed tager mindre flash med ind på billedet og i sidste ende laver billedet en smule mørkere.

Det andet billede er fotograferet på makro funktionen. Det har tilladt mig at gå tættere på mit motiv og stadig beholde noget skarphed i billedet. Billedet er et klassisk mabillede fra restaurant “Aamands”. Billedet er taget med flash, eftersom der ikke var så meget dagslys.

BULBMODE - LEG MED LYSET

instax-billede taget med MINI 90.
FOTOGRAF HELLE S. SØRENSEN​
instax-billede taget med bulbmode på MINI 90
FOTOGRAF HELLE S. SØRENSEN​

Instax MINI 90 har en bulbfunktion, der tillader én, at bestemme over lukkerhastigheden og dermed opfange mere lys – specielt ved fotos tage om natten. Max længde er på ca. 10 sekunder.

Det første billlede er fotograferet i et helt mørkt lokale, hvor der blev trukket en lyskæde bag modellen, og belyste selve modellen efterfølgende med lygten fra en mobiltelefon. Alt er foregået ret hurtigt og bulbmode  er holdt inde i alle 10 sekunder for at få så meget som muligt ind af lyset fra lyskæderne og fra telefonens lommelygte.

På det andet billede stod modellen i et helt mørkt lokale langt fra væggen. Bulbmode er holdt inde i 10 sekunder, mens modellens ansigt er “mallet” med en almindelig laser pointer. Dette giver et unikt og kreativt portræt – og der bliver aldrig to ens.

instax-billede taget med bulbmode på MINI 90.
FOTOGRAF HELLE S. SØRENSEN​
instax-billede taget med bulbfunktion på MINI 90
FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

På det første billede stod modellen på punkt A med lyset tændt. Efter ca. 4 sekunder på bulbmode blev lyset slukket, og modellen skiftede til punkt B inden vi igen tændte for lyset. Dette giver en anden form for dobbelt eksponering, men uden den klassiske spøgelseseffekt hvor man kan se bevægelse fra A til B.

 Det andet billede er taget med bulbfunktionen på ca. 2 sekunder og med +L funktionen. +L funktionen er brugt for at få et lysere billede i et ellers ret mørkt rum – og i forsøget på at få det en smule mindre rystet pga. den lange lukkertid. Det har gjort at billedet kunne blive taget lidt hurtigere end hvis det ikke havde haft +L funktionen til.

 

Instax-billede taget med bulbfunktionen på MINI 90
FOTOGRAF DENNIS LARSEN
instax-billede taget med bulbmode på Instax MINI 90 til Copenhagen Light Festival
FOTOGRAF DENNIS LARSEN

På det første billede er der brugt bulbmode uden flash i seks sekunder. De seks sekunder var nok til at opfange lyset fra bilerne og med den forlængede lukkertid har det skabt en bevægelse i lyset, der giver billederne et unikt liv. Vigitgt at man holde sig helt i ro eller sætte INSTAX MINI 90 på et kamerastativ (med det derindbyggede stativskruehul i siden) for at få et klarer billede uden unødige rystelser. Bulbmode kan bruges til at se natten på en ny og kreativ måde og skabe spændende kunstneriske billeder.

Det andet billede er ligeledes taget med bulb mode og har på den måde fået et skarpere billede og indfanget endnu mere af det ellers afdæmpede lys fra lysinstallationen. Samtlige 10 sekunders lukketid på Bulb-funktionen er brugt.

instax-billede taget med håndholdt bulbfunktion på MINI 90
FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

Dette billede er taget håndholdt på bulbfunktionen. Udløseren er holdt inde i ca. 4 sekunder for at få mere lys ind i kameraet og for at få bevægelse i lyset. Pga. den længere åbne lukkerfunktion i kameraet er der kommet mere farve og lys ind på et ellers helt mørkt billede.

LANDSKABMODE - FOTOGRAFER GENSTANDE PÅ AFSTAND

instax-billede taget med landskabsfunktionen på MINI 90. Billedet viser en bygning.
FOTOGRAF NINA LYKKE NIELSEN
instax-billede taget med landskabsfunktionen på MINI 90. Billedet viser en bygning.
FOTOGRAF NINA LYKKE NIELSEN

På begge disse billeder er landskabsfunktionen benyttet. På billede 1 er der også benyttet L, som er den indstilling, der gør billedet en blænde lysere, for at få skarpe og fine kanter på billedet. Landskabsfunktionen giver større skarphed i billedet på længere afstande end den normale eks. portræt funktion ville gøre. Derfor er den også helt optimal til at fotografere arkitektur og lignende.

På billede 2 er billedet denne gang eksponeret med blitz (men på afstand) og selvom man typisk ikke vil gøre dette, hjalp det til, at der kom lidt mere tegning og struktur i bygningen end hvad der måske ellers ville have været uden flash.

AUTOMODE - TIL ALT DET ANDET

Instax-billede taget med automode på MINI 90.
FOTOGARF PETER R. RASMUSSEN​
instax-billede af resterne fra de riges bord
FOTOGRAF ANNE MARIE JO​

Billede 1 er taget med automode til at lave et lille stilleben/interior billede hos Kreativ konsulent Oliver Gustav – for at skabe større stemning på billedet  er slå flashen slået fra og dermed udnyttet det naturlige lys i rummet.

Billede 2 er et billede taget af resterne fra de riges bord – på restaurant aamands. Billedet er taget med autofunktionen og +D funktionen for at få lidt mere tegning i billedet selvom der blev brugt flash.

INSTAX MINI 90 - FUNKTIONER

 • Topmodellen inden for Instax MINI serien.Mange funktioner.
 • Retro look.
 • Genopladeligt batteri og oplader.
 • Forskel på de to forskellige knapper på bagsiden – filmdør vs. batteridør – du vil ikke åbne filmdør når film allerede er i..
 • Tri Pod Mount i bunden.
 • 2 shutter knapper – vertikal og horisontal
 • Flash
 • View-finder
 • 2 LCD screens – en der viser funktion og en der viser antal billeder tilbage.
 • Light meter på forsiden af linsen.
 • Shooting Modes – hjælper til at tage fine, flotte og bedre billeder

MAKRO

Makro (30-60 cm) – ideelt er 40-60 cm, som giver skarpe fotos
Viewfinder skifter af sig selv med MINI 90 modsat SQ6
TIP: Fyld skærmen med det du tager billede af.

LIGHTEN L & D

Mere kontrol af Exposure. Kameraet læser normalt selv lyset og indstiller selv exposure. Med denne funktion tager du selv mere kontrol over exposure – dvs. du kan være med til at bestemme hvor lyst eller hvor mørkt dit billede bliver. L og L+ og D. Du kan anvende disse indstillinger selvom du er i andre indstillinger på dit INSTAX MINI 90 kamera. Eks. kan du være i makro mode og gøre dit billede lysere ved at være i Lighten Mode samtidig. INSTAX MINI 90 giver dig mere kontrol over det endelige foto, end de mange andre INSTAX MINI kameraer.

Eks. på billeder med meget oplyst baggrund – normalt vil billeder af denne type blive meget mørke. Så vha. af Lighten + bliver billedet lysere. Så et lysere resultat end kameraet selv havde frembragt ved standardindstillinger. Så har du erfaring fra andre kameraer, så kan du måske bruge disse erfaringer til at gætte hvordan lyset bliver på billedet og altså hvordan kameraet reagere på lyset fra omgivelserne. Lighten and Darken hjælper dig virkelig til at overrule kameraets standardindstillinger og faktisk give dig endnu bedre resultater.

SELFTIMER

Selftimer indstillingen er sat til 10 sekunder. Når du trykker på din shutter knap, og med selftimer indstillingen indstillet, så vil der være en lille lampe som lyser rødt på forsiden af kameraet. Den begynder at blinke de sidste 3-4 sekunder inden billedet bliver taget. Trykke du flere gange på udløseren, så vil MINI 90 kameraet taget to billeder i træk, så du ikke behøver at gå frem og tilbage flere gange for at få taget flere billeder.
Selftimer mode kan også anvendes sammen med de andre indstillinger ligesom Lighten and Darken kunne.

FLASH

Første gang man trykker på denne indstilling, sikre det at blitzen altid udløses. Tryk på den igen, og så skyder kameraet med en blitz, som minimerer røde øjne på billederne. Trykker man på den en tredje gang, så slår man blitzen fra. INSTAX MINI 90 er det eneste INSTAX MINI kamera, hvor man kan slå denne funktion fra. Det er en handy funktion, som kan give mange flotte billeder uden de er overbelyst.

MODE

Denne funktion lader dig skifte imellem forskellige indstillinger, som passer til forskellige scenarier. Du kan også skifte mode ved at dreje på den store krans på kameraet. Det er den sølvfarvede krans. Den kan klikkes frem og tilbage alt afhængig hvilken vej man ønsker at indstillingen skal gå på dit INSTAX MINI 90 kamera for at vælge den indstilling du vil bruge. 

PARTY

Når du stiller MINI 90 på partymode, så dukker der to små figurer frem på displayet. Den indstilling er til når du befinder dig inden for; mørkere baggrund og eks. folk i forgrunden. MINI 90 vil prøve at tage højde for baggrunden, og få mere lys ud af baggrunden, og derfor affyre bllitzen for at oplyse dit motiv. Kameraet vil forsøge at lyse baggrunden op, så den ikke bare bliver mørk. Da partymode er lavet til at tage fotos i en situation hvor der er lidt mørkere end sædvanligvis, så vil det være en god idé at holde dit MINI 90 kamera så stille som muligt, så du ikke får slørede fotos.

KIDS

Kidsmode viser et ikon af et barn med hat på, der griner/taler. Her er der i virkeligheden tale om at tage fotos af noget som bevæger sig hurtigt og stadig få et skarpt fotos som slutresultat. Denne indstilling er til hvis du befinder dig indenfor eller at det er overskuet uden for, hvor der er lav belysning. Normalt, hvis der er lav belysning, så vil kameraet benytte sig af lav lukkehastighed, for at lukke mere lys ind. Men hvis det som du tager et billede af, bevæger sig, så vil billedet blive uskarpt og tåget. Anvender du kidsmode indstillingen, vil det bevægende motiv blive skarpt/skarpere til trods for den lille mængde af lys tilstede.

MOUNTAIN

Denne indstilling, har fokus på afstanden til dit motiv. Normalt er kameraet indstillet til en afstand på imellem 60 cm – 3 meter. Ved denne indstilling, så har det fokus på motiver, som er længere væk. Mountain Mode, eller landskabsindstilling har et fokus fra 3 meter til uendelig. Det betyder at du vil have et skarpere fokus, der ligger længere ude.

DOUBLE EXPOSURE

Her er der tale om en indstilling, som virkelig lader dig være kreativ. Det er det eneste INSTAX MINI som har denne indstilling. Basalt er der tale om en indstilling som lader dig tage to billeder i et foto. De kreative muligheder er virkelig uendelige her.

Første billede er taget hvor baggrunden virkelig er oplyst – det kan være et motiv hvor der virkelig kommer meget lys bagfra. Det næste foto, det som bliver lagt oveni, er et foto af nogle blomster – det giver virkelig en fin effekt. Alt hvad der vil se ud som en skygge i dit første motiv, vil være det område, som viser billede nummer to. Eksemplet her er en meget klassisk mode at tage double exposure fotos på: en silhuet, der bliver udfyldt af det næste motiv.

BULB

Bulb mode lader dig selv bestemme lukketiden -dvs. at du holder udløserknappen inde, så længe som du selv synes, dog max 10 sek. Blitzen vil ikke gå af. Den lange lukketid, gør at der bliver lukket mere lys ind i kameraet. Det klassiske eksempel på hvordan man bruger Bulb Mode, er når man tager by-billeder om aften/natten. Om aften/natten er der af naturlige årsager ikke meget lys tilstede. Ved holde knappen inde længe, vil der blive lukket mere lys ind i kameraet. Et godt TIP er, at have dit MINI 90 kamera siddende på em tripod eller lade det stå på en fast overflade – det vil give det bedste resultat, i det kameraet holdes mere stille. En anden sjov ting man kan lave med MINI 90 kameraet på Bulb Mode, er lystegning. Her kan man enten tage en stjernekaster eller en lille led-light lygte i helt mørkt rum, og så tegne motiver i luften ud for kameraet, mens man holder udløserknappen ned så lange som man ønsker – et godt tip er, at man ikke skal være bange for at bruge samtlige 10 sek. Der skal ofte mere til end man tror – prøv dig frem. Resultaterne bliver ofte sjove og spændende på instantfilm. Der virkelig mange muligheder for at eksperimentere her.

SÅ ER DET BARE MED AT KOMME IGANG!

Så er det bare med at komme ud og skyde med INSTAX MINI 90 kameraet. Husk, at som med alle INSTAX MINI-kameraer, så skal du også bruge MINI-FILM til INSTAX MINI 90 kameraerne. Film sættes ind bag på kameraet, hvor der sidder en lille knap som skal skubbes til side. Åben din pakke med INSTAX MINI film og sæt den ind – TIP, se efter det lille gule mærke på filmen – der sidder et tilsvarende gult mærke inde i kameraet, som angiver hvor filmen skal sidde. Lige så snart lugen lukkes i, så vil dit INSTAX MINI 90 selv skyde beskyttelseslaget ud. Det sorte beskyttelsespap, smider du bare ud. Så er du klar til at skyde og displayet bagpå viser 10. Husk, at når du tager et billede med instantfilm, så behøver man ikke ryste det som i gamle dage med polaroidfilm. Et INSTAX foto tager ikke mere end 90 sek. at fremkalde. TIP: Det er altid super sjovt at dele dine INSTAX-foto med sine venner.

Du kan anvende alle typer af MINI-film til INSTAX MINI 90 – der findes mange typer af sjove rammer med diverse mønstre på, samt de MONOCHROME film, eller som de fleste ville sige; sort/hvid film. Der findes mange typer af tilbehør til MINI film – du kan bl.a. købe diverse album, hvor du kan opbevare dine billeder. INSTAX MINI 90 er et kamera, hvor du virkelig kan anvende de mange funktioner til at tage rigtig gode instant-fotos.

Instax MINI 90 fås i to forskellige farver. Køb dem her!